Blog

Ο Γ. Γιαννούδης στο ΣΚΑΪ Radio

"Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο"

 

Ως μία καταπληκτική παρέα ανθρώπων της εκπαίδευσης που πιστεύουν ότι μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο, χαρακτήρισε ο Γιάννης Γιαννούδης, ιδιοκτήτης του σχολείου για μικρά παιδιά Dorothy Snot, το δεύτερο συνέδριο Play on Early Education που θα διεξαχθεί στο Σεράφειο Κέντρο, 27-30 Απριλίου 2022.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Δράκου, ο κ. Γιαννούδης υπογράμμισε ότι το παιχνίδι - και μάλιστα το ακηδεμόνευτο - είναι η πιο σοβαρή ασχολία που μπορεί να έχει ένα παιδί, γιατί μέσα από αυτή μαθαίνει τον κόσμο.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μπορεί ένας γονιός να αγοράσει στο παιδί του το πιο ακριβό παιχνίδι. Αυτό το παιχνίδι, όμως θα έχει μία ή δύο λειτουργίες, ενώ αν δώσει κάποιος τη δυνατότητα σε ένα παιδί να μπει στην κουζίνα και να ανοίξει τα συρτάρια, τότε το παιδί θα μπορεί να παίζει ώρες, χρησιμοποιώντας υλικά του πραγματικού κόσμου με τα οποία πραγματικά μπορεί να φτιάξει τα πάντα. Σημείωσε πως όλη η δουλειά για τη δημιουργία της προσωπικότητας, του χαρακτήρα, αλλά και του αξιακού κώδικα ενός παιδιού γίνεται μέχρι τα 6-7 έτη. Μετά, αυτό που μαθαίνει ένα παιδί, είναι συμπεριφορές.

Για αυτό το λόγο στο συγκεκριμένο συνέδριο θα υπάρχει ειδική ενότητα με keynote speakers τις συνιδρύτριες του Δικτύου Women on Top, Στέλλα Κάσδαγλη και Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, που θα αναδείξουν πως μπορούμε και πρέπει να σπάσουμε από την παιδική ηλικία τα έμφυλα στερεότυπα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα κ. Γιαννούδης χαρακτήρισε "τραγική" την έκφραση "παιδικός σταθμός". Τόνισε ωστόσο, ότι σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε σε καλό επίπεδο, καθώς όσο πιο προηγμένο πολιτισμικό επίπεδο έχει μία χώρα, τόσο πιο νωρίς φεύγουν τα παιδιά από το χώρο του παιχνιδιού και μπαίνουν στο χώρο της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Τέλος, ο κ Γιαννούδης υπογράμμισε ότι το Συνέδριο "Play on Early Education" δεν αναφέρεται μόνο σε επαγγελματίες της εκπαίδευσης αλλά και στους γονείς που ενδιαφέρονται για το πώς θα κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους.

Image